Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

22 April 2014

Review : Pampers Baby

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sekadar berkongsi cerita dan pengalaman :) tapi ikut jugak kulit anak kita bukan sama, jadi kadang effect dia pun berbeza. macam Fateh Uwais saya saja cuba bagi dia pakai macam-macam jenama pampers. nak tengok dia tahan yang mana satu. dan nak tengok pampers yang mana satu kekal kering sampai pagi :)


Drypers Wee Wee Dry

masa sebelum Fateh Uwais lahir saya siap-siap beli Drypers. Drypers size newborn siap ada lengkung untuk elak terkena tali pusat baby yang belum jatuh. untuk elakkan tali pusat dari lembap. tali pusat baby yang kurang terkena aliran udara lambat kering dan jatuh. cukup susah nak jaga sebelum tali pusat jatuh, takut baby sakit bila kita tersinggung ke ape ke. 

sampai sekarang saya dengan suami memang cukup berkenan dengan Drypers. kalau bagi Fateh Uwais pakai time malam. sampai pagi esok still kekal kering. alhamdulilah takde merah2 kat celah peha dengan montot dia. jatuh cinta sangat dah haaaa. 

harga pampers berbeza ye bagi setiap tempat. macam Drypers nie. kat Longwan Kepala Batas, RM30.90. dekat Cute Baby Entep., Kepala Batas RM32.90. kalau kat Aeon RM45.90 semua pek besar. haaa jadi buat pilihan yang bijak. kalau keluar shoping tue servey2 pampers. sebab nak kena beli tetiap bulan. kena rancang ekonomi keluarga sebaiknya kan ;) 

Pet Pet

yang ini pun boleh tahan. cumanya pelekat kiri kanan pampers tue susah nak tanggal bila nak buang. kalau tengah kalut2 memang jadi tension la kejap =.=" kekal kering sampai pagi. kalau kat Longwan RM28.90

Huggies

Fateh Uwais sekarang nie pakai pampers size L tapi kalau huggies kena ambik XL. size dia kecik sikit beza dengan lelain jenama pampers. saya pun tatau kenapa. nak kata kekal kering sampai pagi tue tak jugak. pernah pegang pampers huggies lepas Uwais bangun. terasa lembap tak macam Drypers dengan Pet Pet.  harga tak pasti sebab pernah beli sekali je.

Hey Baby

beli sebab emergency, masa tue pampers lain takde stok. sangat fed up pakai. mungkin tak sesuai dengan kulit Uwais. pakai sekejap pun dah merah-merah celah peha dia. kesian sangat tengok. sebab nak bagi habis jugak pampers tue dulu. bagi pakai 2 ke 3 jam sehelai. berak sikit pun salin baru. sebab nak cepat habis. kehkehkeh :p

buat sementara nie. itu jela yang pernah kami guna bagi Fateh Uwais pakai. pape pun diingatkan sekali lagi kulit setiap bayi berbeza. mungkin anak saya tahan pakai Drypers tapi anak orang lain sebaliknya. jadi buatlah pilihan yang bijak :)

12 comments:

Kesuma Angsana said...

anak2 KA dulu rasanye guna huggies & drpers .. oklah !

MR & MRS MAKMUM said...

alhamdulillah...kulit tak sensetif senang jaga ~

Z@i Z@mR33 said...

Aqil pakai pet pet smpai skrg.ritu beli huggies kot skali.tgh dukung Aqil tetiba basah abis bj mama dia ni.kencing tkeluar dr pampers.

member ckp mamypoko...errr btl x eja dia...yg ni paling tahan utk mlm

Fiza Rahman said...

Vote for drypers gak. Pernah try pampers yg lain tu. Mcm huggies, cepat bocor.

QasehnyaRania said...

suka pet pet.sbb masa jaga bby dulu tgk mak baby suka beli pet pet.so far bagus la dgn baby wisya masa tu :)

tpi sy berminat dgn cloth diaper. hihi :)
mmg mahal kan utk permulaan.tpi tahan utk jngka masa pnjng.. in shaa Allah :)

Kakzakie said...

Nampak gambar Fateh tu yg cepat aje kakak klik. Bab pampers dulu zaman anak kakak pakai sealer. Tak tahu sekarang ada lagi tak brand ini. Maklumlah anak dara kakak pun dah 18 tahun tau hihi... tapi memang boleh tahan sampai pagi.

juicy X said...

tak suka huggies. and yes size dia kecik. itu xdak hal, tp dia cpt bocor n tak tahan lembap

aizamia3 said...

dak Nuha tak boleh pakai huggies.. habis merah2 sampai terpaksa bawak jumpa doctor.. masa tu tak sangka pulak pampers penyebabnya..
Rupa-rupanya kulit dia tak macam dak kakak dengan dak Adik.. tak tahan.. bila guna drypes Alhamdulillah dan terus kekal hingga kini.. ;)

hainom OKje said...

Lama dah tak beli diapers kiera...hehe...ikut kulit budak jugak diapers ni...

aTieYusof Family said...

Betul tu Kira..setiap kulit bayi berbeza.. Pa'e dulu sesuai dengan Drypers sejak baby..

YaYa VoGue said...

review yg bagus untuk mummy baru cam saya..thanks dear

Aqilah Hashim said...

Mari cuba pampers bosomi..harga jauh lebih murah dari pampers biasa tapi kualiti memang setanding. Qilah :0196378735..COD available

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...