Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

23 June 2011

Kenangan Manis Dan Pahit | Nur Syakira Yaakub

Assalamulaikum

Tadi tengok KSP punye entry yang nie.. waaaa nak join… pastu click kat owner contest nie kat sini.. jom kita join sama2…



Kira nak ceritakan kenangan pahit dan manis bersama keluarga tersayang.. since sekarang nie rindu sangat dengan diorang semua…

Kira akan menggunakan kata ganti nama “ya” sebab dalam family kira bahasakan diri “ya”…



Mama x kasi masuk PLKN, mama takut anak dara die nie jadi pape.. papa pown macam x berapa nak bagi.. smpi mama kata mama doa ya x dapat masuk PLKN tue.. tapi mama xtau ya nak sangat masuk PLKN,,, ya suka kan aktiviti lasak, ya nak merasa pengalaman jauh dari keluarga,, ya nak merasa hidup berdikari…

Masa dapat surat PLKN tue mama terus muram,,, sebab anak mama kena pergi jugak,, dah la jauh kat Kelantan pulak tue.. mama risau sebab nanti susah mama nak menjenguk anak mama…

Masa hari pendaftaran tue ya dah mula rasa rindu kat mama, saat mama papa lambai tangan kat ya,, ya sedih sangat sebab tue first time kita berpisah lama.. setiap weekend ya mesti call mama papa,, setiap kali tue jugak ya akan menangis sebab rindukan mama papa… sampai papa cakap macam nie “kalau telefon papa nak nangis2 jer xpayah telefon dah laen kali” mama kata masa papa dengar ya nangis tue mata papa pown dah merah..

Kalau sebelum nie ya ingatkan mama papa x sayangkan ya, x hiraukan ya, ya rasa tersisih dari mama papa tapi sejak ya masuk PLKN baru ya sedar betapa mama papa sayangkan ya…

Lepas peristiwa ya jatuh masa ujian tali rendah, yang membuatkan ya susah nak bergerak seminggu, mulanya ya tak nak call bagitau mama papa sebab ya tak nak mama papa susah hati.. tapi lepas ya balik dari x-ray kat hospital ya terus tekad call bagitau mama papa..

Masa tue mama papa belum bangun pown lagi sebab subuh belum masuk. Lepas ya bagitau mama terus terkejut, papa lak mama kata terus bangun. Mama kata papa risau sangat sampai papa tak boleh nak fikir pape dah.. mama papa nak datang lawat ya tapi ya kata xpe la..

“ya ok jer.. insyaAllah xde ape2… jauh ipoh nak datang pasir mas,, papa pown x sihat lagi masa tue, kereta pown x servis nanti kalau jadi pape kat mama papa masa on the way datang kem macam mane?”

Lastly mama papa ikut jer kata ya.. sebab masa ya call tue hari sabtu.. weekend je yang boleh ibu bapa datang melawat..lepas ya tau mama papa risau pasal ya jatuh terus ya menagis sebab ya tau mama papa sayangkan ya, mama papa tak pernah tinggalkan ya..

Sampai ke hari nie ya tekad, ya akan cuba sebaik mungkin bahagiakan mama papa.. sedaya mungkin ya tak nak buat dosa kat mama papa.. sebanyak mungkin ya nak doakan kesejahteraan mama papa.. doa ya biarlah sakit mama papa beralih pada ya, kesusahan mama papa biarlah diberi kan pada ya.. ya tak nak mama papa susah dah, ya xnk mama papa sedih dan susah hati lagi.. ya sayang mama papa… ampunkan segala dosa2 ya mama papa..


[Surah Al Israa’ Ayat 23&24]

Redha Allah apabila redhanya kedua ibu bapa kamu….

8 comments:

ain revival said...

ibu bapa memang macam tu lah..mak ain pun kalau dgr ape2 y buruk blaku kat anak dy trus x de selera makan..ade tuh demam lagi..

sayangilah mereka sepertimana mereka menyayangi kita kan..:)

Muslimah Optimis said...

hurmmm.. mak dan ayah memang akan selau sayang anak2 mereka..semoga bahagia selalu..ameen.. nak panggil kak Ya lepas ni boleh x??hihi

~Kirin Selama Perak~ said...

jadi anak yang baik
jgn jadi macam aku tau !
:)

kiera'sakura said...

ain ::

kan,, tue la kasihnya ibu bapa pada kita semua.. smoga kita pown akan buat perkara yg sama untuk diorg.. amin2..

kiera'sakura said...

aimaa ::

amin2... blh jer aimaa,, panggil kak long pown blh.. agagagaga :p

kiera'sakura said...

ksp ::

kita jadi ank yg baek sama2 okeh... =)

AfifthzAnuar said...

wah2..comelnyer bersama family dier...

hainom OKje said...

Kiera ada berapa org adik beradik?

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...