Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

01 June 2011

Biar Kita Tak Kaya Harta, Asalkan Kaya Budi Bahasa…

Assalamualaikum…

Ade sorang akak nie, kalau die datang mesyuarat kat ofis aku nie selalunya die mesti bawak oleh-ole untuk aku… hari tue diary ppk, hari nie pulak stoberi hat gayut2 kat beg tue die bagi kat aku,kata akak tue die teringat kat aku masa pergi holiday kat Cameron ritu..

“akak teringat kat ira, tue yang akak bawak tuk ira”

Ayat yang akak tue selalu kasi kat aku time die nak bagi pape…
Huwaaaa aku terharu, ade jugak orang ingat kat aku.. alhamdulilah syukur dengan nikmat-Nya…

“xpe la sayang.. biar lah ape orang nak buat kat kita, apa orang nak kata, kita senyum jer jangan kita balas kat orang tue macam tue.. biar kita x kaya harta janji kita kaya budi bahasa.. anak mama kan kuat, anak mama kan tak suka balas orang buat jahat”

Ayat yang mama selalu ingatkan aku and ayat nie jugak la yang mama guna tuk pujuk aku bila time aku mengadu benda hat sedih-sedih… mama, alhamdulilah berkat sabar anak mama nie Allah berikan jugak sikit kebahagiaan dan keceriaan disebalik kepayahan tue..Sesungguhnya Allah Itu Al Rahman Juga Al Hakim… Alhamdulilah…

(yaitu) orang-orang yang menafkahkan (hartanya), baik di waktu lapang maupun sempit, dan orang-orang yang menahan amarahnya dan memaafkan (kesalahan) orang. Allah menyukai orang-orang yang berbuat kebajikan.
[Al Imran:134]


8 comments:

dir...antologi hidup apple sepi... said...

ai nanges uols...stoberi gayut2 kat beg tu org sebut keychain kan?

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

kalo kita buat baik kat orang

insyaallah kebaikan tu akan diingat sampai bila2

Erin Azizan said...

kira..yg pentg niat kita tuh. kalau niat kita baik..insyaallah akan dibalas dgn baik..peduli la apa pon kata org yg ptg tuhan lebih mengetahuinya

RUZZEZANIE said...

kira syg..klo org bt kita,kita bt xtau je kat org..bls2 pun tak guna kn? kite kn dah dewasa,biarkn je mereka yg bt kita tu..deme bebudak lg..hihi

sape bt ko?repot aku! aku babap muntot dia! haip2!!!

JIJI YU said...

kekdang die bagi kite panas dulu abru kasi ujan..lepas kasi ujan die kasi pelangi..

shahjiehan said...

btoi2...setuju!!

kiera'sakura said...

hidir :: betoi2 keychain.. ai sje international kn name die.. hahaha

cik gk :: insyaAllah.. amin, smoga la..

erin :: ye betol tue erin,, biarlah Allah jer yg tau..

ruzz :: kan.. berfikir secara dewasa..

jiji :: betol, aku setuju

sj :: trima kasih kerana setuju =)

Ronipasla said...

Jalan-jalan di sini. Jengok blogger dari Ipoh

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...