Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

27 August 2012

Satu Perjalanan #17 versi Kursus PraPerkahwinan

Assalamualaikum dan salam sejahtera


sijil Kursus PraPerkahwinan antara yang wajib ada time nak menikah. takde sijil nie tunda la awak punya majlis pernikahan tue. saya memang simpan sijil nie kat rumah kampung, ritu masa kemas-kemas lemari ternampak la sijil nie.. tahun 2008 dulu sijil nie dah wujud.

orang kata kalau pergi kursus dengan pasangan lagi seronok. memang tak la saya nak pegi kursus nie lagi dengan Pakcik Imam. dia pun dah ada satu. masing-masing pegi dengan kisah lama dulu. ada saya kesahkan, janji sijil nie still laku nak pakai time menikah nanti. sejarah disebalik sijil ketepikan.

tapi kalau nak hadiri kursus pun tanya pihak yang anjurkan tue sijil tue ada tempoh hayat dia tak. sebab pernah saya jumpa satu kes sijil tue cuma bertahan untuk tempoh dua tahun atau kurang lagi. ada jugak yang sijil tue bertahan untuk seumur hidup. macam sijil saya kat atas tue untuk seumur hidup.  Alhamdulilah tak perlu nak pegi lagi kan. tak payah nak kuar duit bayar yuran dia lagi kan. kursus yang saya pegi nie bawah Hasani Management bayar RM80 untuk dua hari. banyak tempat ada Hasani nie google jela kalau nak tau ;)

kursus kahwin nie yang saya tak gemar kalau penceramah sentuh isu-isu sensitif yang rasanya tak perlu disentuh pun oleh dia. kadang saya pelik bila peserta-peserta pun boleh gelak sama bila diceritakan mengenai itu. tak ada ke perasaan malu ke segan ke.. entah lah

pusing belakang sijil nampak nie haaaa

6 comments:

Noraim said...

nak pegi jgk blh tak? hakhak *gatal*

Kesuma Angsana said...

KA pown x tau letak mana sijil dulu tu heheh

Bro Aim said...

sijil perkahwinan ada sesetengah negeri ada tempoh limit..ada yang tamat tempoh dalam 2 tahun.. pasal ceramah mungkin kita agap itu satu perkara yang sensitif tapi apa pun ambil lah mana yang bagus untuk kegunaan masa depan

Iffah Afeefah said...

aiyo tak terpikir nk pegi pon kak

nanti2 la

kay_are said...

2008 dah ade dah? waah.. memang dah lame r pergi.. nasib valid seumur hidup kan.. wat nye macam muet valid 5 tahun tak ke pening kne amek lagi sekali.. huu

Ruzzezanie said...

yep! same ngn aku. 2008 dah ada sijil kawin. tapi dah 2012 tak pun kawen2. nasib no limit, klo x, rugi rm80 aku dulu tu kan?

* semoga ko menjadi isteri yang sentiasa diredhai dan ibu yang dikasihi. amin~

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...