Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

09 August 2012

Sesuatu Yang Indah

Assalamualaikum dan salam sejahtera


macam besa kalau baca entry kat blog kay_are mesti sejenis perasaan nak meniru idea dia tercetus kat kepala saya nie. haiii Kay_are hihihi :p masa kecik dulu saya tak ingat umur berapa, tapi yang saya ingat dulu mama yang ajar baca muqadam. yang saya ingat setiap hari alif diatas A alif dibawah E alih didepan Uu, eh betol ke eja dia macam tue? betulkan kalau saya silap. 

ngaji dengan mama memang jawapan dia lemak la, muqadam tak habis-habis plus mama pun kena cuti. papa nak nganto saya ngaji tempat lain saya malas, degil tak mau dengar cakap =.=' bila darjah 6 ada ujian translate jawi ke rumi saya memang selalu failed, haa la dah malas belajo nasib la kan mana reti nak baca jawi lagi. padan kat muka sendiri.

saya mintak kat papa nak masuk sekolah agama rakyat, papa pun belikan buku bayarkan yuran tapi sehari je saya pegi sekolah, ye saya ulang sehari je besoknya saya anto surat resign kat papa. sebab? sebelum mula belajo ustazah tanya sorang sorang ayat hafazan, saya yang baru sehari masuk kelas disuruh jawab hafazan tak dapat jawab berdiri atas kerusi, tak dapat jawab lagi berdiri atas meja. last sekali besoknya saya terguling atas katil =.='

seingat saya masa tue form three baru saya pegi mengaji dengan imam kat masjid kampung belakang. tue pun lepas kena paksa dengan papa. seminggu papa siap anto depan rumah ustaz tue. saya pun pergi dengan hati yang tak rela. lama-lama tue perasaan seronok mengaji datang sendiri setiap petang lepas zohor saya kayuh basikal. lepas dua minggu saya abis ngaji muqadam saya naik baca Quran. selalu ustaz suruh saya ngaji yang paling last antara bebudak lain sebab dia nak suruh saya ngaji banyak muka surat. macam tau tau je saya nie malas ngaji. 

yang saya ingat tiap kali ngaji ustaz mesti pejam mata,siap tersengguk sengguk lagi, tido la kot, masa tue tak berani bukak mulut nak tanya macam-macam rotan ustaz tue beso =.=' tapi walau pun mata dia tutup macam tido tapi tiap kali saya salah baca mesti rotan dia tak bergerak dari ayat yang saya salah tue. kalau saya salah lagi dia berdehem, kalau saya salah lagi dia la yang betulkan hihihi...

dengan kuasa Allah lepas je saya pandai ngaji Quran, jawi pun saya boleh lancar baca cuma kalau perkataan yang susah macam Globalisasi tue memang berkerut la dahi saya nak ngeja nya. yang bestnya kalau terawih berimamkan ustaz saya tue, bacaan dia pendek pendek sebab dia tau ada yang kurang mampu nak berdiri lama kat belakang saf dia. bacaan ustaz saya pun subhanallah sedap dan terang nak didengar. tahun 2010 tak silap mama call saya gitau ustaz saya meninggal, serangan jantung. sedihnya saya, walau dah lama saya habis baca quran dengan arwah tapi tiap kali jumpa tepi jalan mesti dia ingat saya. semoga arwah ditempatkan bersama para solehin, permudahkan urusannya disana Ya Allah. Al-Fatihah

#Bila di renung balik nakalnya saya dulu, degil semua cukup.. kasihani kedua orang tua saya Ya Allah seperti mana mereka mengasihani sewaktu saya kecil. Amin   

6 comments:

Iffah Afeefah said...

die tulis panjang2 pon org nak bace

tu psl akak suke amik idea die kan?

haha

tp iffah nye kenangan tak manis.

xmo share hahaha

Noraim said...

ngeee nakal eh akak ni.

biasa lah zaman budak2 dl malas ngaji. sama la dgn sy. hehe

in fact sy lg teruk dari kakak. hehe.

Pokok Manggis Depan Rumah said...

menarik.. :-)
salam perkenalan & selamat berpuasa :-)

kay_are said...

aku rase nak tukar keje sebagai sorang pemberi idea r.. boleh?

ayat paling suke kat muqaddam : wau sin sabdu di atas was, sin di atas sa, lam alif di atas la, mim di depan mu.. wassalamu =P

ko lagi nakal dari aku rupenye.. dahsyat betul sekolah agama sehari je.. baik jadi macam aku je.. tak masuk sekolah agama langsung.. huu

tapi aku memang setuju ngan statement ko, bile dah boleh bace quran.. tulisan jawi ni memang senang betul nak bace kan? =)

Ismi Iman said...

yg nakal tapi akhirnya jdi insan bergune gak

belog189 said...

cute arh. :)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...