Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

27 September 2012

Nak Diet Jugak!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



ekceli jenuh menung sana menung sini fikir nak update amenda. tadi bw ke belog Kak Miza terbaca entry diet dia. perkataan diet tengah menyelubungi hari-hari saya sekarang. eh bukan saya yang diet. saya kan kuruih keng kata Pakcu Sofi, mana lak mau nya nak diet lagi huuu..

dua orang osmate tengah pulun diet. makan acai beri ubat kurus tue, pastu diet malam takmo makan pape. bila weekend langsung takmo makan. makan la sandwich dua keping pagi malam. pastu sup sayur. arghhhh saya yang tak diet nie pulak tekanan tengok menu diet diorang tue. bila tanya 'mau nya tak terseksa tapi dah nak kurus nak buat cam mana' lepas tue tunjuk muka sedih kat saya. hihihi.

Alhamdulilah saya bersyukur dikurniakan metabolisme yang super tinggi yang mungkin sebab itu membantutkan pertambahan berat badan saya. sebab suhu badan saya nie terlampau panas. time tengahari bila saya buat uji kaji pegi pegang tangan papa ritu, papa pun terkejut tanya saya demam ke ape. saya sengih jela pastu cakap boleh mc. kihkihkih :p mama pun selalu bising bila saya peluk dia sebab suhu saya nie panas sangat. yesss dengan suhu badan yang panas boleh pedajal ngusik mama papa hahahahaha :p

bila dua orang osmate tue takmo makan malam makanya saya dengan sifat diri yang amat rajin masak tetiap hari. dan tau dah diorang tekanan pulak dengan saya. balik keja bukak pintu je akan terkeluar ayat yang sama hampir setiap hari "ko masak pe nie wanginya bau, huhuhu" hahahaha saya gelak dalam hati jela kang nampak sangat sifat kejam pulak. bila ajak makan takmo, bukan nak melumpuskan program diet diorang tapi kang sentap pulak bila tak ajak makan. syukur Alhamdulilah saya tak perlu terseksa berdiet, syukur dengan rahmat Mu ini Ya Allah. mama siap pesan lagi "kamu jangan pulak nak diet" siap pakai volume tinggi lagi tue. haishhh mama anak mama nie kuruih keng dah aihh mau merangkak keluar rumah kalau diet jugak =.="

tapi saya cukup meluat kalau yang dah sedia kurus tue sibuk kata diri dia gemok. macam osmate lama dulu. memang kurus kot bukan mata saya yang menipu sibuk beli pil itu ini diet sana sini sebab kata dia dah gemok. saya sound direct jer. "haaaa elok la tue, badan kering tue kata gemok takmo makan, besok-besok Allah tarik nikmat makan baru hampa tau" tapi kan awak awak semua. kalau masa gemok boleh pakai baju longgar jangan la pulak bila dah kurus pakai baju macam sarung nangka. kang Allah tarik nikmat kang haaaa baru nak sedar langit tue tinggi ke rendah.   

17 comments:

aDisH.sHidA said...

nak berisi skit je lagi...hehee

hainom OKje said...

Teringin jugak nak diet....tapi tak tahan bila tengok makanan....he..he... tak kuat semangat sungguh!

Mrs. Norrie said...

untungnya, metabolisme tinggi..tosah pk2 nak diet

Sue PeLik said...

huhuhuhuhu makan2. biarpun badn ku dah macam tong drum. aku ttp melantak nasik berpinggan2! ewah!. hahahaha awak tahu?? saya banca entry awak neh sambil makan nasik. hihihihi

Ruzzezanie said...

macam tuju kat aku je. hahaha

aku tgh diet ni. kesian pakcik muncet aku tu ha, katenye nanti naik pelamin, tak balance. ngek betei.so, terpksa la aku berdiat. tersekat nafsu makan aku tau sebab kawen punya pasal. -.-

Everything's Everythings said...

Hahah biasa lah tu perempuan ni kuat sikit perasan, pantang naik berat badan skit je ckp dh gemuk la mcm2 =.="

Hahah ruginya lah housemate kau kan? xD

Mrs. Abi said...

lagi menyampah bila org kurus ckp
"alaaa bestnya kalau gemok...ntah bile la nk gemok..."

tapi seminggu lepas tu mkn byk, bdn naik sikit sibuk plak...

"alamak!!! timbang naik 2 kg, mcm mana ni??????"

rasa nak lempang laju2 sumbat dlm lubang jamban....

Everything's Everythings said...

datang terjah dari blog Sue Pelik xD

Kesuma Angsana said...

good lcuk yer hehe

Z@i Z@mR33 said...

teringin nk diet tp x dapek...wuuuuuuuuu

Iffah Afeefah said...

nak menten

tp da kurus sebok tayang bdn tu masalahnye

visitme@FaTiN cOrNeR said...

selagi boleh makan, makan je..hehe..
makanan seimbang+exercise=sihat! hehehe..

aku HaniAsyira said...

sekarang bukan nak diet.. tp nak naikkan berat sikit je.. hee~~

CikZaitul said...

tengah berdiet nih..fuhh eksesis bagai haa..

hmm..saya harap lah tak hangat2 taik ayam strategi diet sy nih...

Noraim said...

akak kalau kata gemuk mmg sy tarik2 tinge tuh. kehkeh.

sy ni patutnya kena diet . sobsss.

#selamat hari tua aka :p

kay_are said...

memang minah copy paste idea orang ni.. =P aku pun satu spesis gak r.. makan r cane pun, tapi gemuk tu memang tak pernah lagi dalam kamus hidup.. huu

Deena Yahya said...

Salam Dear.Seronok bila baca entry kata x pernah ada istilah iet dlm diari idup u dear.hehee..tp akk kan,memang dari skolah lg slalu pk camne nak diet bg kurus.huhuu..tula rezeki memasing kan.abis u akk mmg dapat kurus spt yg diimpikanla..sonok masa tu.bdn rs ringan,blh pki baju dgn confidentjumpe org pun rs cam x segan..nk jadi cerita,lepas bersalin anak no 2,berat akk langsung x turun2 smpila akk jumpe satu produk ni.alhamdulillah,lepas guna,ada perubahan...akk dah perlu diet dari x mkn nasi,x mkn ayam goreng..cuma kurangkan jek.mlm x perlu la mkn bnayk kan since dah tau bdn kita ni payah turun..pjg lak..klu nk borak best ni..klu nak story mory lg blh ajak kwn visit blog akk jugak..itupun,klu sudi ;) madeenayahya.blogspot.com

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...