Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

17 September 2012

Satu Perjalanan #22 versi Cincin Buat Bakal Suami

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera 

ekceli kan dari pagi tadi otak tepu tak boleh nak update belog. bila tak update rasa sasau pulak. penyakit apa pun tatau la =.=' 3 hari cuti makanya 3 hari la cuti berbelog. tue pun opis baik hati bagi cedok sikit wifi depa kalau tak haruslah sambung cuti berbelog kihkihkih :p

sabtu lepas ajak mama pegi cari cincin tuk bakal suami saya. apa yang saya tau haram lelaki pakai apa jenis cincin pun yang ada campuran emas walaupun hanya sikit emasnya. kecuali kalau dileburkan kembali hilang sifat emas tue boleh la pakai. suasa jugak ada campuran emas. sila rujuk di sini untuk maklumat yang lebih lanjut. lama saya research cari maklumat pasal cincin untuk lelaki muslim. nak bagi sesuatu untuk yang disayangi biarlah sesuatu tue tak menolak dia masuk ke neraka. itu prinsip saya lah. dari apa yang saya cari perak dan platinum dibolehkan untuk lelaki muslim sebab takde campuran emas.

platinum sangat mahal, nangis sekejap tengok harga dia nasib Pakcik Imam kata setuju bila saya kata nak beli yang perak kat dia. bukan lah wajib bagi suami cincin tapi tak salah kan kalau saya pun nak bagi hadiah kat dia walaupun tak mahal mana. last decide beli perak dan Alhamdulilah dapat dah pun. tauke kedai tue bising kata jari bakal suami saya tue kecik sangat. kecik ke? tengok dia macam 'sihat' je hihihihi #JahatBetol :p

pernah saya pergi satu kedai nie tanya ada tak dia jual platinum kat situ, dia kata takde dan memang saya akui nak dapat cincin platinum yang dah siap memang susah kecuali kalau awak sanggup abiskan duit lebih tempah dia. dan penjual bukan muslim tue suggest kat saya beli suasa. saya tanya dia suasa ada campuran emas kan? dia angguk lepas tue dia kata, tapi melayu banyak beli maa. saya tegaskan lelaki islam tak boleh pakai cincin ada campuran emas walaupun sikit. lepas tue dia ajar saya time nak solat bukak cincin tue saya senyum je dan cakap tetap tak boleh.

dan entry nie bukanlah nak menunjuk atau nak berbangga diri atau pape je. tapi saya sekadar nak berkongsi yang cincin suasa tue haram dipakai untuk lelaki muslim walaupun time nak solat awak bukak cincin tue. kat link yang saya higlight kan tadi ada soal jawab yang dijawab oleh banyak pihak. boleh la rujuk kat situ ye.

  
kata Imam Nawawi dalam kitab Syarah Muslim yang bermaksud :
"Emas itu adalah haram atas lelaki memakainya samada emasnya sedikit atau banyak"

#line tenet tak bpe laju susah nak bw T.T

8 comments:

Iffah Afeefah said...

same la situasinye mase iffah survey emas dlu

membe kate nk beli pltinum

nak mampos tgk rege

kim salam jela

#mohon jgn slh paham, teman membe survey je eh hahaha

visitme@FaTiN cOrNeR said...

oh..xtau pulak jenis2 platinum lg mahal..hehe..baru tau emas pn ada jenisnye ek..

Z@i Z@mR33 said...

platinum cantik tp nk kuar duit leh nangis...

Everything's Everythings said...

Eh tak pernah dgr pun cincin suasa ;D
jenis platinum pun xpernah nmpk lagi xtau ap bezanya dgn cincin perak xD

Kenapa xcari cincin perak je.. Rasulullah SAW pun pakai cincin perak kalau tak silap and thanks mengingatkan cincin emas tu haram buat lelaki

kay_are said...

emas ngan perak rase nye confirm aku leh beza.. tapi platinum.. err.. platinum kad aku tau r =P

Sunah Sakura said...

kalo cincin perak tu rega dia range bape kiera?

Ruzzezanie said...

wah.. untuong pakcik imam ko tu.

ok, aku tak sabo nak tunggu saat ko sarung cincin kat jari dia masa nikah nti. tak sabo nk tgk ni. lambat plak la bulan sebelas ni eahhhh -.-

CiK LiYzA ^^, said...

hee..skali je seumo idop nk akad nikah,xpela nk bli adiah cincin p0n~jnj suka sma suka..hee,bila g nih kira?lma xdgr kabor..

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...