Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

22 October 2015

Thumb Trigger Finger : Fateh Uwais

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera


sebenarnya kan bila mereka bertanya anak sakit ape, kami memang pening nak explain anak sakit apa. sebab kami sendiri pun tatau Fateh Uwais sakit apa sebenarnya. itu yang terkeluar perkataan 'terkehel' dari mulut tu hihihihi. tapinya semalam baru dapat jumpa pakar orthopedik kanak-kanak. Dr Haryati. azab jugak sementara nak tunggu dapat jumpa dokte tu pun. yela dia kan pakar kena la sabar menanti. bukan nak hadap kes anak kita jerrrrr. hewhewhew

amenda tu Trigger Finger? hasil penjelasan dokte Yati semalam. ada sesuatu yang 'lock' muscle atau tisu jari dari menggerakkan ibu jari yang bengkok tu jadi lurus. sebab tu ibu jari Fateh Uwais bengok tak boleh lurus. tapi yang amazingnya Fateh Uwais masih boleh pegang barang dengan elok, pegang pensil dengan elok walau dengan keadaan ibu jarinya tak boleh lurus tegak. anak ummi abi kuat!!!!




sakit ni jarang berlaku pada kanak-kanak, selalunya terjadi pada orang dewasa. takdir Allah menentukan segalanya :) sempat jugak saya tanya. punca benda ni jadi. adakah dari lahir-lahir tu memang macam tu atau ada sebab lain. sebab kata dokte yang kami jumpa hari selasa tu benda ni dah lama jadi. dan rata-rata dokte yang ada sekali dekat situ semua pakat terkejut Fateh Uwais kena trigger finger tu. 

"benda ni dah ada dari dia lahir. mungkin awak tak perasan yang jarinya tak boleh lurus betul dari dia lahir. sekarang bila muscle nya makin kuat dan besar dan 'benda' ni dah lock jari dia dari melurus baru awak perasan"

'benda' tu bila dokte bagi kami pegang memang terasa ketat dekat situ. rasa seperti ada bebola kecik dekat dalam tapak tangan Fateh Uwais. dan masa dia jatuh katil mungkin hanya petunjuk dari Allah supaya kami perasan yang jari anak tu sebenarnya tak normal. 

takpe la Fateh Uwais ini mungkin caranya Allah nak ajar Fateh Uwais jadi kuat seperti Sultan Muhammad Al Fateh dan Uwias Al Qarni. ummi abi dah redha pun. doa tawakal hanya pada Allah. sakit datang dari Allah, yang menyembuhkan sebarang penyakit pun hanya Allah SWT sahaja. 




cumanya ada sedikit perasaan lega bila dokte suggest buat fisio dulu. 26 Oktober ni. andai kata selepas fisio jari Fateh Uwais masih kekal seperti itu pembedahan terpaksa jugak dilakukan. 

Ummi Abi dan semua yang sayangkan Fateh Uwais doakan yang terbaik untuk Fateh Uwais. moga segalanya dipermudah, dan diberi kekuatan untuk Fateh Uwais ummi abi. moga cepat sembuh sayang. 

pesanan kami pada semua. kalau terperasan ada something yang pelik pada anak. jangan tangguh jangan tunggu. bawak terus ke klinik kesihatan yang biasa anak kena check up tu dan minta doktor buat pemeriksaan. nanti dorang tau la nak refer kita ke mananya. jangan tangguh-tangguh. 

semalam tersembang dengan makcik kerusi sebelah sementara tunggu giliran. katanya dia pun pernah jadi tapi sebab orang tua dokte tak operate terus. katanya lagi masa kena tu memang sakit, tangan kebas sampai lah jarinya tu sembuh semula. Allah pelihara anak ummi abi, Allah tau sampai tahap mana je yang anak ummi abi mampu tanggung. thanks Allah :)


post signature

22 comments:

juicy X said...

alhamdulillah xde apa serius hendaknya

zai zamree said...

Owh...br tau.mcm Aqil lubang airmata dkt tepi mata tu 1 kt dlm 1 lg kt luar.perasan bl dh besar ckit nape ada lubang kt situ.

Moga Uwais kuat & cpt smbuh

eima said...

actually kes ni mmg berlaku ...mcm komen ima smlm la ... klu tak kerana jatuh katil tu ummi tak perasan ngan jari uwais tu ... ramai jugak anak blogger yg ade kes ni .... mcm bloger bunga dan uyun .....

antara parent perasan atau tak dengan keadaan anak2 je .... alhamdulillah uwais ummi die bertindak cepat good job ....

LM said...

Moga baik lps buat fisio ye uwais. Tak perlu nk operation ., huhu

aizamia3 said...

Betul.. jangan tangguhkan rawatan.. nampak pelik je teruslah pergi ke hospital untuk check.. teringat masa dak Adik kena tahan wad hari tu, kami tak sangka sampai kena warded.

Siti Nurzafirah said...

In sha allah... Fateh kan kuat...

aryan azra said...

Allahu akbar...moga fateh uwais diberi kesembuhan dari sakit tu...inshaAllah, moga ummi fateh uwais juga tabah ya, betul tu sakit itu dari Allah dan Dia jugalah penyembuhnya...kami semua sentiasa doakan kesejahteraan untuk fateh uwais

Putera Helmei said...

InsyaAllah.. kita cuba dahulu kan.. dgn buat fisio dulu.. Fateh Uwais kan kuat.. or nk jd kontraktor brjaya.. hehe

cik Anggur said...

tgk gmbr pn rasa sakit....

QasehnyaRania said...

ooo.. bru tahu.. nice sharing kira.

ciksuu tahu fateh uwais kuat. begitu juga umi dan abi fateh.

huda said...

alahai sabarla ummi,abi dan fateh ...nama pun hebat pasti sehebat sultan muhammad alfateh...ya Allah jaga anak ni memang betul2 selalu menggoncangkan hati ibu...semoga fateh kuat dan cepat sihat aminnn...

tiga lalat said...

tringt kes cogenital anak rakan wak dulu operate sbb xleh claim insuran company.,

Fiza Rahman said...

1st time dengar. Smoga jari uwais cpt sembuh.

Atie Yusof said...

Baru jugak tahu ttg info ni Kira...
harap nya jari fateh uwais bertambah baik...

Murni Alysa said...

oo baru murni tau..semoga Fateh Uwai dapat rawatan yang betul & pulih seperti biasa..AAmiiiin!

hainom OKje said...

Ada yeh Kiera jari gitu....kalau Kiera tak bagi tahu, mmg tak tahu. Manalah nak perasan ek....
Tak perlah....tak besar mana masalah tu. Insyaallah masih boleh di atasi dgn fiisio

Siti Yang Menaip said...

woooo alahai shian baby.. insyallah get well soon ya =)

Shahida Dzulkafli said...

Ilmu baru..
nice sharing..
semoga dipermudahkan urusan dalam usaha menyembuhkan Fateh Uwais..

n.i.n.a Mads TM said...

lama juga uwais buat fisio berbaloi dh elok jari dia . alhamdulillah

Nur Shakirah said...

Maaf bertanya..sudi kiranya puan berkongsi pengalaman.ank sya juga ada trigger thumb.umurny 2 tahun..sya ke hospital dan follow up dgn fisioterapi..semasa fisio jarinya kembali paďa asal tp slps beberapa masa lps tu jarinya kembali bengkok..ank pn mcm mn skrng?da baik sepenuhny?kna operate tak?trima kasih didahulukn.

Kira Sakura said...

@

Nur Shakirah

Alhamdulilah anak saya dah kembali ke asal jarinya. ada masanya jadi jugak bengkok tu. tapi saya luruskan ke asal balik. cara saya. saya Tarik dengan kuat jarinya. umpama macam meluruskan urat yang bengkok. dia tak sakit. dan jari kembali ke asal. tapi tak selalu la jadi bengkok tu lagi. ada masanya je

Anonymous said...

checkup anak di hospital mana? brape usia anak masa buat treatment ni

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...