Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

13 February 2011

dah besar nanti nak jadi ape ye?

Assalamualaikum….


Masa kite semua sekolah rendah mesti cikgu kelas suruh tulis dalam report card tue 3 pekerjaan impian kita kan? Dulu aku selalu tulis macam nie
  1. 1.       Guru
  2. 2.       Polis
  3. 3.       Doctor


Cita-cita bukan maen tinggi tapi belajar kadang2 malas macam mane la nak dapat kerja impian tue.. huhuhu,, adik2 yang still sekolah tue jangan jadi macam akak kira kau nie erk..

Entry kali nie aku nak share antara 4 kerjaya terbaik untuk kaum wanita.. kenapa wanita je? Lelaki xda ke? ehemm aku nie kan ke pompuan mane la aku tau pasal org laki lak.. kalau nak tau gak try gi tanya kat blogger2 lelaki, si neslo tue ke, ujang ke, kemba tolo ke, xpown abg ben ashaari tue ke confirm diorang leh jawab nye..

Antara 4 Kerjaya Yang Aku Rasa Paling Ideal Dengan Org Pompuan Nie…

·         Pegawai perhubungan awan (public relationship officer-PRO)
Pompuan selalu dilabelkan dengan perkataan “membebel” jadi aku rasa satu kelebihan seorang pompuan bab nie.. PRO adalah kerjaya yang memerlukan seseorang itu dapat berkomunikasi dengan baek dan berkesan…
·         Pakar kanak-kanak
Wanita yang melahirkan kita semua jadi naluri keibuan itu membuatkan seorang wanita lebih mudah dekat dengan anak2 kecil dan seorang wanita juga lebih mudah memahami situasi dan emosi ibu kanak2 itu t’sebut sekiranya kanak2 tersebut sakit.
·         Pakar psikologi
Wanita selalu berbicara “heart 2 heart”,jadi mereka boleh menjadi seorang pendengar yang baek…
·         Jualan dan pemasaran
Wanita sinonim dengan aktiviti menziarahi teman tetangga, jadi dari situ perniagaan akan berkembang disamping mengembangkan gosip2 terkini dunia…

Jadi kesimpulannya kepada kaum2 hawa di luar sane gunakan semua kemahiran dan kelebihan yang di anugerahkan untuk kite miliki kerjaya yang di impikan.. jangan sia2kan anugerah tersebut… setiap manusia di anugerahkan dengan kelebihan dan kemahiran tersendiri sama2 kita manfaatkan demi diri,keluarga dan Negara…. Dah macam ahli politik lak aku rase nie.. hohoho
Dan aku tak kata sang adam tak layak untuk kerjaya2 tersebut, tue semua hanyalah dari pandangan mata aku saja, ape ape pown adalah wajib bagi kita semua mengejar kerjaya impian disamping mengejar harta akhirat yang hakiki tak kira lah lelaki atau perempuan semuanya berpeluang untuk merebut setiap peluang yang terbentang didepan mata… apa yang penting sekiranya korang semua dah mencapai kerjaya yang diimpikan jangan sesekali leka terhadap tanggungjawab terhadap ibu,bapa,suami dan anak2…

Ok lah.. akhir kata,, yang baek dari allah sama2 kita jadikan pengajaran dan yang buruk itu jadikan sempadan…..

11 comments:

kay_are said...

sebab cte pasal pompuan n ni lak laki..so xde komen r kat cni.. =P

kiera'sakura said...

kay_are :: huhuhu.. sye x bpe pakar bab laki2 nie... xpe2 sye cbe... hohoho

JIJI YU said...

aku minat askar pompuan..ahah

kiera'sakura said...

neslo :: sila nyatakan sbb anda.. hahaha.. abg ipar aku kte pompuan x sesuai jg askar...

imaza93 said...

hey :) thanks singgah blog ^^ meh la join http://imaza93luvgreen.blogspot.com/2011/02/imaza93-1st-giveaway.html

ina said...

singgah juga... tq for following me...anyway, apa2 pun pekerjaan, kaum Hawa mmg sesuai sandang, cuma kalau jadi bos, orang perempuan lebih teliti. itu yang kengkadang orang bawah tak suka sedangkan ketelitian itu adalah amat penting dalam amalan berkerja...

kiera'sakura said...

imaza :: thanks ye... nk join contest tue tp xtau nk tag kt sape (-_-")

ina :: setuju dgn awk..

imaza93 said...

hehe ^^ sape-sape pun bole wak :)

Ujang9897 said...

tanye gua...gua pun tak tau jwp..hehe


pompuan sesuai jd yg no 4 tue kot..hihi

kiera'sakura said...

ima :: btol2,, jnji seseorg tue de keje kn? hihi

ujang :: klu aku jd no 4 tue, aku attack umh ko dlu.. hahaha

fRaMe+LenSeS said...

hihihihi.. Nadh pn ada jugak cita sal nih.. :p ta sangka.. :p

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...