Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

14 February 2011

Kenapa Aku Rasa Aku Cacat?

Assalamualaikum….



Di suatu petang yg suram makcik mery merapati anaknya si dollah yang tekun melihat kakinya di atas pangkin depan rumah mereka

Makcik mery : kenape dgn kaki kau tue dollah? Ilang sehelai bulu roma ke?

Dollah  dengan muka masam mempelam epal berpaling menghadap Makcik mery seraya berkata

Dollah : dollah tgh down gile nie mak, mak kenapa dollah x normal mcm org laen?

Makcik mery : x normal apenye? Mak tgk elok je kamu tue,xde cacat mane2 pown

Dollah : nape dlm family kite nie dollah sorang je yang tulis,buat keja pakai tangan kiri? Kwn2 dollah kat sekolah pown ramai yang pakai tangan kanan. Dollah sorang je pelik bt ajaib.

Makcik mery : laaa pasal tue je kamu nak down macam nie?dollah2 x macho langsung la anak mak nie. Meyh mak nak basuh cikit kepala kamu tue.

Makcik mery lagi : kamu patut rasa bertuah sebab kamu salah sorang dari 10-15% penduduk dunia yang dikurniakan anugerah tangan kidal, kamu jugak boleh menggunakan tangan kanan untuk buat semua keja, tak ke kamu rasa beruntung sebab tak kekok gunakan dua2 tangan? Yang tangan kanan bukan semua pandai buat keja pakai tangan kiri tau x.

Dollah : tapi mak ramai tokoh2 dunia yang bijak cerdik pakai tangan kanan. Org kidal nie x cerdik ke mak?

Makcik mery : sape kate?bgtau mak,bia mak tonyoh kepala die sikit. Saidina Umar Al-Khattab, Bill Gates, Mahatma Gandhi tue antara manusia yang pakai tangan kiri macam kamu, elok je deme tue Berjaya, xda pown deme down macam kamu nie.
bkn sbb tangan kiri deme yg jadikan deme tue cerdik tp sbb org kidal nie menggunakan hampir 80-90% otak nye.

Dollah : mcm best je cite mak tue, tapi kan mak dollah x reti la pegang sudu pakai tangan kanan, boleh ke dollah pegang pakai tgn kiri mak?

Makcik mery : ape ke buruk bebeno prangai kamu nie dollah nak mkn pakai tangan kiri pulak, Rasulullah saw bersabda , “wahai anak,bacalah nama Allah dan makanlah dengan tangan kananmu,dan makanlah seterusnya dengan tangan kananmu” (HR. Bukhori Muslim) kamu tau x kalau kite cedok makanan pakai tgn kiri makanan kite tue akan dikencing dek syaitan.

Dollah : eee yerk xnk lah dollah pegang sudu pakai tgn kiri lagi, tapi kan mak xkn xde kelemahan org kidal nie kowt?

Makcik mery : ha meyh sini mak nak kabo kn. Kelemahan org kidal nie die terpaksa menyesuaikan diri dengn peralatan yang dibuat khas untuk org tgn kanan, jadi kat situ akan ade kesukaran la cikit tapi skang nie dah ramai org cipta brang yang membolehkan org kidal selesa dgn kehidupan seharian dan ade lagi satu nie, usia org kidal 9 tahun lebih pendek dari org tgn kanan , tapi ajal maut kan di tgn Tuhan, semua org akan mati xpayah la kamu nak risau fikir pasal 9 tahun tue.

Dollah : lega cikit hati dollah nie dengo mak kate macam tue, ok lah mak dollah nak pegi maen bola nie, nanti name dollah pulak tersenarai dalam senarai pemain bola kidal tersohor dunia, mase tue mak boleh la tumpang senyum kat sebelah dollah,,,

Dan berlalu lah dollah dari pangkin rumah nya itu dengan perasaan yang berbunga2….

Tamat ~~

manusia dianugerahi dengan kelebihan dan kelemahan yang tersendiri, untuk?
Saling melengkapi antara satu sama laen.

Kisah aku :: cikgu sekolah tadika aku dulu pernah tulih surat kat parents aku suruh ajo aku tulih pakai tangan kanan..

inspirasi :: seteleh bersembang dgn sahabat blogger pasal kidal semalam =)

okeh tue bukan tangan aku

Yang Baek Itu Datang Nye Dari Allah Dan Yang Buruk Itu Dari Saya Nur Syakira Yaakub……

9 comments:

Ujang9897 said...

igt betul2 cacat..hahaha

takper2...aku nk paggil kau cacat gak leh..hihi

JIJI YU said...

mak dollah amat2 le berpengatuhan luas..

kiera'sakura said...

ujang :: kau mmg .. huhuhu

neslo :: mak moden, besa la.. hehehe

azzey said...

AS SALAM, DTG BLS KUNJUNGAN N FOLLOW BLOG NI. TQ SUDI DTG KE BLOG SAYA..:)

Nabila Shah said...

wahhh , sama macam my best fren kot.

AYAI said...

nice blog n nice entry..followed :D datang blog AYAI ye..

n3scaf3_ais said...

sama la...saya pun kidal jugak...huhuhu

kiera'sakura said...

azzey :: wslm, trime kasih kembali =)

nabila :: yeke? best friend pown kidal jgak sbnrnye =)

ayai :: thanks, jp gi ira gi erk...

nescafe ais :: wahhh,, yeke,,, kte same lah..hehehe

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

boleh plak cikgu tulis surat suruh ajar pakai tgn kanan haha..

xkan la cikgu tu xtaw ank murid dia kidal?

huhu

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...