Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

04 April 2012

Petua hilangkan demam kuning baby(jaundice)

Assalamualaikum dan salam sejahtera

tadi ada la terbaca pasal si junior abang ben kena jaundice(betol ke x eja cm nie?) dan dah la tinggalkan petua yang mama kira selalu bagi kat komen box dia, mendoakan junior abg ben cepat sembuh, Amin.

kata mama bila anak kena kuning jangan dekatkan dia dengan segala benda berwarna kuning. kalau sarung bantal warna kuning cepat-cepat tukarkan jadi warna lain.. errr boleh percaya ke yang nie? ikut jela bukan rugi pun kan? 

lagi kata mama. jangan jemur anak bawah matahari. petua orang dulu-dulu kalau anak kena kuning jemur bawah matahari, dulu boleh la lani mana boleh,sinar matahari tak elok untuk baby sebab kenipisan ultra ungu(tak reti nak explain cam mana, huhu)

sebaliknya. rendam agar-agar(yang belum rebus tue) dengan air sejuk dan mandikan baby dengan air tue. bila dah abis guna keringkan dan esok boleh guna lagi.

lagi satu sengkuang cina tue sagat(bahasa org perak bahasa KL saya tak tahu) isinya sampai keluar air sikit dan masukkan dalam mulut anak.

nak cuba apa-apa petua jangan lupa selawat dan niatkan. hanya pada Allah kita bersandar dan jangan putus asa berusaha :)

kena marah dengan mama sebab gomoi Afiq time pakai tudung kuning =.="

kakak : ira, tengok anak jap, aku nak mandi
saya : tak boleh! mama marah dekat dgn anak sbb pakai kuning

7 comments:

kay_are said...

yang kne jauhkan barang2 kaler kuning tu betul2 tips ke? err.. pelik gak.. yang matahari tu ade gak dengar.. tapi memang takleh r wat zaman skarang.. tukar kaler terus baby tu nanti.. =P

aDisH.sHidA said...

SEMUA DI ATAS AKAK PERNAH DGR...MAK PUN BIASA BUAT KECUALI MANDI DENGAN AGAR....TU JE TAK PERNAH..HEHE


SAGAT TU PARUT LA YUNK HEHEHE

Hamizah Binti Zulkifli said...

salam..nak mnyelit sikit.huhu..bru balek kursus kesihatan...ehhe...dpt maklumat kalau baby kena penyakit kuning..hentikan penggunaan minyak telon ke..minyak yuyi ker..ape2 minyak tu hentikan pakai..insyaAllah hilang..kalo baby kebung perut..urut dkt tgn baby...tgh2 tapak tgn..bukan kt perut..or guna minyak...tq..=)

Woofer Storm said...

sy takde anak,so tak tahu la makcik..

Teenager Housemaid said...

oo, baru tau...:)

Iffah Afeefah said...

Haha jangannnn t jangkit kuningnye

kiera'sakura said...

Kay : hhahaha aku tatau la , mama aku yg kata gitu :p

kak shida : owh parut erk... kihkihkih

Hamizah : owh yeke... t'kasih ye gtau info :)

Achie : anak sedara ada ramai kan? :p

TH :)

Iffah : baek2 :)

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...