Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

14 March 2012

Memasak yang didorong

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

belek2 resipi ayam berempah kak miza terus teringat sesi usrah bersama mama hari tue, perihal kami tiga beradik perempuan.
along saya seorang suri rumah yang bertuah punya suami yang tak kisah mahu makan dimana dan apa menunya, 
beli dekat luar? jalan...masak dekat rumah? dia makan
tapi abang ipar saya yang sulung nie x gemar makan makanan selain makanan berat, contohnya dia tak suka makan kek, spagheti tapi dia lebih suka menikmati nasi bersama lauk pauk. jika dulu sblm kahwin along saya rajin memasak mencuba itu dan ini, masalodeh contohnya yang along suka masak dulu, tapi kerana suaminya yang lebih suka makanan berat, kegiatan memasaknya makin pudar dan pudar.

kakak saya gemar mencuba macam-macam jenis resipi. abang lang saya, suami kakak juga rajin turun ke dapur sama. abang lang x sama mcm abang yg sulung, dia jenis makan apa aja janji sedap. kalau x sedap dia cuit sikit je. kerajinan abg lang melayan kakak memasak sedikit sebanyak membuatkan dia rajin mencuba resipi baru.

dan saya, saya akui dulu saya ckup malas turun ke dapur. mula rajin mencuba lepas mama selalu travel ke banting, papa suruh beli je kat luar tapi saya ambik kesempatan tue untuk belajar, selagi kita tak paksa diri cuba selagi tue penyakit M ada dlm diri kan. dan bila dah merantau jauh dari mama segalanya saya kena lalui sendiri. Alhamdulilah pengalaman mematangkan diri.



dan yang mendorong saya lebih rajin memasak lepas tengok Pakcik Imam sangat rajin mencuba itu dan ini. pernah saya katakan kat mama, saya rendah diri nanti andai dia sbg suami lebih arif perihal dapur berbanding saya. bersaing secara sihat tak salah bukan?hihi dan kamu Pakcik, saya tau kamu membaca terima kasih mendorong saya, dan doa saya moga satu hari nanti dan hari2 seterusnya kita boleh 'bergaduh' didapur bersama.. :)

betul kata Iffah, bila dah memasak tak ada yang makan mula lah kita jadi malas nak memasak. yang makan menjadi pendorong tuk kita lebih rajin memasak kan?

*housemate dah tanya bila nak masak spagheti lagi ;) 
 

11 comments:

kay_are said...

bergaduh dalam dapur? ni dah macam scene dalam drama je ni.. ape pun.. selamat "bergaduh" !! ^^

Sunah Sakura said...

bila kita sungguh2 memasak, tapi takde sape yang nak makan, memang akan rasa sedih..kesian makanan dibazirkan.. T_T

cik AngguR said...

pak cik imam : jgn buli kira okey hg buli aku sekeh hg hahahaha

Iam Yanty said...

Tapi bila kita yang dah masak , last2 kita tak rasa lapar pun.. lumrah memasak ke? hihi

Iffah Afeefah said...

Untungla pakcik ske masak
betul kadang sgn je tgk laki pndai msk


*mmg msk mood mls msk da sbnrnye

aDisH.sHidA said...

akak mula masak masa umur dlm belasan tahun...kakak duduk asrama..mak ke sawah..kalau mak balik tgok xde makanan nanti kena bebel..dr kena bebel baik masak...so alhmdlah...sekarang ni boleh la masak bg family makan..seronok kalau apa yang kita buat dorang makan....

selamat berperang di dapur

Mat Gebu said...

Hmmmmm, tu sebab kena cari 'mangsa' sebelum kita masak...

fRaMe+LenSeS said...

tetiba nak jadi tukang makan ja. ahahahahahahhaha :P

Lydia Miza(Aidyl Azim) said...

hurmm memasak dgn kasih sayang dan ikhlas akan buat masakan bertambah sedap kiera. pakcik imam akan gemuk pasni ...

pasni pakcik imam takmo turun dapur lg kot?kiera tau tak masa akak kawen dulu akak tak pandai masak pun.suami yg tlg goreng bihun sbb akak wat mesti lembek.nasi goreng rasa ntah apa2..hihi.malunyer tp itu cabaran buat akak.

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

bila sebut nak "bergaduh" kat dapur awat kami terbayang scene romantik tak tau??

ahahaha.... weekkk =P

kiera'sakura said...

Kay : bila lagi nk berdrama..hihihi

Kak Sunah : itulah kak, sbb tue suka masak time ramai org...huhu

Kak Sue : ok klu die buli kira gtau akak..hihi

Yanty : ada jugak org yg xmkn masak sndiri..hihi

Iffah : Alhamdulilah die rajin memasak.. :)

Kak Shida : pengalaman mematangkan diri kan

PCM : itulah kan, btol jugak

Nadzri : mengada!! :p

Kak Miza : skang pn die dah gemok kak,, hihihi.. ekceli x kisah pn klu die xnk trun dapur sbb kira lg suka msak tuk die.. saje suka usik die..hihihi

GKSB : ampa tatau ka kami mmg romatik? hahahaha :p

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...