Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

03 October 2012

Adik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

ye saya seorang adik pada dua kakak dan sorang abang kandung dan punya sorang adik secara DNA nya lah kan. adik saya laki. betol la kata orang adik laki dan perempuan nie sangat berbeza rapatnya. saya ingat lagi masa mama mengandungkan adik, saya takmau adik tue saya benci. saya cukup tak suka dengan adik. sampai la bila dah besar kami langsung tak boleh dekat mesti nak gaduh. bukan gaduh biasa. kalau hujungnya takda yang kena pukul tak kena marah dengan mama papa mesti tak sah. bila saya dah mula berhijrah ke sini baru la kami tak bergaduh dah. betul la kata pepatah "dekat bau taik jauh bau bunga" masa dia ke PLKN dulu tiap kali balik ziarah dia kat kem salam cium pipi kiri kanan. perghhh pestime kot nak kiss kiss adik sendiri kihkihkih :p

dari sekolah dulu saya selalu jadi 'kakak' dekat adik-adik junior nie. ingat lagi masa saya jadi AJK tertinggi pengawas pusat sumber satu geng junior tue jadi adik saya. satu geng tue laki. kalau saya yang bagi arahan cepat je diorang ikut. sebab saya kakak yang garang tapi sweet ok. sweet tue penting :p tak ikut kena jeling. jenis saya kalau saya marah saya diam takmau cakap dengan sesapa. time tue baru la nampak semua beransur buat keja macam tikus terserempak kucing. kelakar je bila ingat balik. hihihi. time nak ambik result SPM yang best, semua adik-adik mai kerumun kakak depa nie. alahai rindunya ke adik-adik junior dulu. skang kalau terserempak mana-mana mesti diorang tegur malangnya kakak senior hampa nie tak ingat nama hampa sorang-sorang =.='

dah jadi blogger makin ramai la adik-adik maya saya. adik-adik KBU je dah tak terbilang ramainya. adik-adik blogger yang lain lagi macam Iffah, Noraim antara adik yang agak rapat la jugak dengan saya. seronok jadi kakak nie. bila da pape yang jadi kat diorang lelaju je datang cari saya mengadu itu ini. wahhh terharu akak dik bila akak orang yang pertama awak cari. terasa akak penting pulak dalam hidup awak. perasan ke perasaan je nie? errrrr ...

saya suka jadi tempat adik-adik atau sesape nak berkongsi kesedihan. berkongsi masalah. sedaya upaya saya cuba isi kekosongan tue. sedaya upaya saya jadi telinga yang baik untuk mendengar dan saya jadi bahagia bila kesedihan awak tue beransur pergi. suka jadi tempat untuk awak tumpang bersandar mencari kekuatan. tapi saya tak suka bila dilupakan time awak dalam kesedihan. saya jadi nak marah sebab awak tak cari saya. 

dan yang lagi seronok jadi kakak bila boleh buli adik-adik nie. boleh ngusik depa. kalau yang gegirl mungkin bahasa agak romantik la sikit. tapi kalau dengan spesies laki biasa saya pun jadi kasar sama kang tak pasal saya pulak yang kena buli. hoihhhh mana boleh!!! Alhamdulilah dengan adik-adik ipar pun boleh jadi rapat. saya pernah ada dalam situasi bakal adik ipar tak suka kan saya sungguh-sungguh. Alhamdulilah tak jadi kawen dengan abang dia. bersyukur dikurniakan adik-adik ipar dua orang yang kekadang gelong suka buli kak kira depa nie. grrrrr

Alhamdulilah bersyukur dikurniakan ramai adik-adik. saya bahagia. terima kasih Allah :)



#maaf sue pelik. x mampu jadi kakak awak sebab kita lahir sesama taun naga hihihi :p

14 comments:

aku HaniAsyira said...

boleh lah jadi kakak sy ni.. heee~~

Jna marcello said...

seronok nya ade adik ;/ mcm jna anak last pastu plak ade 2 abg..sadisss ;p

aDisH.sHidA said...

nak jadi adik jugak la...

Iffah Afeefah said...

nak jadi adik akk sampai bila2

walaupon t akk da tk ske

peduli ape kan haha

Everything's Everythings said...

Wahhh ada ciri-ciri kakak mithali,
aku pun suka jadi adik.. apa2 hal mesti abg aku yg kena dulu kalau bergaduh.. huahua xD

Everything's Everythings said...

alahai Iffah punya comment emo lain mcm je xD

Novelgurl said...

best jd kakk kn.leh buli adik2.haha.jht lak > <"

Azera Aziz said...

Salam Kiera...

Semoga berbahagia didunia dan di akhirat..Amin...Anyway Azera singgah & follow sini ye...

Dijemput untuk join GA dari Azera....

[GIVEAWAY] Kelasss Kau! Apa Rahsianya?

hainom OKje said...

He...anak bongsu tak jadilah ni...he..he..

OKje pulak memang tak de adik.... tapi anak sedara ramai dah jadi macam adik lah kan....adik-adik alam maya pun ramai...hee..he

missSenget said...

nak jadi adik gaakkkkk....!!


tapi tgk umur, kite lagi tua..

ermm..aci tak nk jadi adik gak..? haha..

لين Si Pipi Merah said...

kiera..
maaf lambat reply.. nak alamat hehehe.mungkin kat penang boleh mai kot. nanti akak dah kawin adik2 rindu kat akak ;)

CikZaitul said...

haih..seronok citer ttg adik beradik ramai..aku 2 beradik je..satu ke nun sana , satu disini..
hehehehe

Noraim said...

alaaa alaaa akak ni suka buat org terharu.

alhamdulillah akak seorg kakak yg baik! sbb tu org selesa dgn akak :)

kay_are said...

akak2.. adik pun nak jadi adik kakak gak boleh tak? ahakz!

tapi part buli tu memang aku setuju sangat.. dewasa buli adik2.. memang satu yang perlu tu.. baru r sayang name nye.. =P

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...