Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

11 March 2014

Boleh Makan Dah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera

sebenarnya kami berdua, ops bukan kami berdua je kitorang satu family tak sabar tunggu Fateh Uwais 6 bulan. nak bagi makanan ke dia. bukan apa sian tengok dia tiap kali tengok orang makan. pandai pulak buat bunyi mulut mintak kat orang, sape jela yang tak rasa simpati kat dia tue. hanya ummi dengan abi je yang paling gigih menahan rasa dari bagi ke dia makanan. 

sesape je nak beli kan makanan baby kat dia ummi tak kasi. tokma beli kan biskut ummi tak bagi dia makan. opah nak bagi dia makan ummi bising. haaa gitu la gigihnya ummi menahan sesape pun demi perut comel anak ummi tue. huuuu

dan dah cakap dekat suami takmau bagi nestum atau makanan segera untuk baby yang banyak jual kat pasaraya tue. kakak belikan biskut untuk Fateh Uwais pun jenuh kelebek bahan-bahan yang ada tulis kat kotak tue takut tak lepas QC ummi. ngehngehngeh. takmau bagi nestum dengan semua-semua tue bukan apa. kadang banyak kandungan gula garam perisa pewarna yang dibenarkan. tak bagus untuk perut baby yang belum matang, nanti kalau sakit atau ada pape tak kena. kesian ke baby pau tue dan orang lain akan tanya "apa ummi dah bagi?" see sape yang akan dipersalahkan nanti? mujur la mak ngasuh dia pun tak setuju nak bagi nestum ke baby.

ummi lebih suka ummi sendiri yang sediakan makanan untuk Fateh Uwais Khalifah ummi tue. makanan pertama yang masuk perut dia secara eksklusif, puree. tapi puree ape nak buat untuk pertama kali nie? jenuh buat keputusan. akhirnya sabtu 1hb aritu buat puree kentang kat dia. tak susah pun. kupas kulit kentang, bersihkan, rebus dan blender. siap. buat sesiap stok untuk seminggu senang. simpan dalam peti sejuk beku. saya pernah google nak tengok perot anak tahan atau tak dengan satu-satu makanan kena bagi dia makan benda yang sama 4 hari. lepas tue baru tau dia tahan atau tak.


makanan pertama baby Fateh Uwais. puree kentang. suami dah ingatkan jangan tambah garam atau gula dalam puree. biar tawar takpe. asalkan bersih dan original rasa masam manis buah. dia bukan reti ape sangat. nanti tak pasal obesiti budak tue. dan lagi satu nanti kalau dah biasa makan makanan ada rasa masin manis dari garam gula nie, dia takmau pulak makanan baby yang rasa manis buah tue. Alhamdulilah suami memahami dan sehati sejiwa dengan ummi untuk beri yang terbaik pada anak. walaupun tawar tapi dengan berselera Fateh Uwais makan. siap marah lagi bila lambat suap. hahahahaha memacam.


jumaat lelaju ajak abi pergi pasar malam cari buah epal. nak buat stock puree untuk buah hati kecik tue. atas tue stock puree epal untuk seminggu. oh tak cukup banyak tue je ye achik-achik semua. Fateh Uwais nie sukaaaa makan. abi suruh tambah buat puree carrot, elok untuk mata anak katanya. pun ummi layan je. cuma tak masuk dalam gambo jela hihihihi. semoga membesar dengan sihat selamat dan seronok anak ummi sayang.

6 comments:

MR & MRS MAKMUM said...

uwais makan soranggggggggggggggg

Z@i Z@mR33 said...

x sabarnya nk bg aqil mkn.sm la...bl aqil dok nangis2 mak mertua slalu suruh bg mkn nestum tp k.zai tahan ja ati....cpt la lg sbulan...hihihihi...x sabar ni

aTieYusof Family said...

Baiknya Ummi Fateh..kita ni semangat bila anak dah nak start makan kan Kira..InsyaAllah kita bagi yg terbaik buat mrk... msti Fateh makin bam-bam ni pas makan...hihi

Fiza Rahman said...

Yeayyyy...dah boleh makan. Makin montok lah badan tu ☺

juicy X said...

Weeeee best tau bg anak mkn!

hainom OKje said...

memang pun eloknya tak yah tambah perasa....biar dia rasa tawar je hehe

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...