Abi Uwais Menulis..

Satu Perjalanan Nadzri dan Syakira

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Permulaan Pemberian

Daisypath - Personal pictureDaisypath Happy Birthday tickers

16 May 2011

Kenapa Syakira Yaakub Tak Makan Durian?

اَلسَّلاَمُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَاتُهُ


Durian = Raja Buah biasanya sinonim dengan orang Perak.. memandangkan aku orang Perak ramai yang pelik kenapa aku tak makan durian? X boleh bau durian… ada cerita disebalik kejadian.. chewahhh hihihi…

Sebelum2 nie aku makan jer durian sampai la satu tahap tue terlampau banyak buah durian dalam rumah aku tue, yela arwah tok belah papa dulu orang kampung mesti ade la cikit dusun buah2an nie.. bila sampai time pokok kayu nie berbuah confirm la die panggil anak cucu balik kampung perabihkan buah2 kayu tue..aku nie pulak jenis yang cepat jemu kalau hari2 ngadap benda yang sama kat rumah..

Sampai la satu tahap lagi bila arwah atok aku meninggal dunia harta pusaka dijadikan macam harta sendiri.. yang elok pulun sorang2 yang selebihnya baru nak paraid dekat adik beradik.. biasa la kan manusia nie..moga2 kita semua dijauhkan la dari sifat macam tue.. Amin Ya Rabbal Alamin.. ok sambung cerita balik, family aku nie pulak jenis x kesah benda2 mcm tue, papa aku pown cakap “kalau kami nak, kami beli jela kat tepi jalan tue, habis duit xpe janji hati tak sakit, makan pown puas”

Sebab musabab tue la yang akhirnya Allah tarik nikmat makan durian tue dari aku sebab aku tak reti mensyukuri nikmat yang Dia bagi..padan muka kat aku.. sampai la sekarang nie kalau ada jer durian area aku, confirm hidung aku dah kembang kempis, kepala mula rasa sakit pening, yang akhirnya membawa kepada muntah dan kalau aku makan silap hari bulan boleh demam…anak2 sedara aku selalu buat muka kalau aku halau diorang makan durian jauh dari aku.. mula la yang si abang tue buat teori macam2 kat aku, sekali aku cakap “achik muntah atas kamu boleh?” baru la mencicit2 lari ke depan…

Tapi mama selalu kata macam nie
“tunggu kamu pregnant nanti mesti kamu dok bersila depan durian tue makan macam x pernah jumpa buah tue”

Hohoho… pape jela mama,, tue cerita nanti.. nie cerita sekarang… jangan biar durian menghantui anda.. erkkkkk…..


9 comments:

fRaMe+LenSeS said...

ahahahahahahaahahahahahahahahahah.. :P

munet said...

ekekekekkkkk.. tunggu la masa tuh.. nnti kompem makan durian abeh sekebun.

efa said...

ekeke mcm tu plak tunggu la detik itu nanti penuh rumah akak ngn durian wakaka :P

~Kirin Selama Perak~ said...

rugi2.
:P

JIJI YU said...

muehe sampai ati ko halau deorang nak makan derian..sepatutnye engko la pergi maen jauh2..hehe

nora amila ghazali said...

isu ini pernah dibahaskan di kbu.. hahah.. kak kiera.. nora nak tunggu masa akak makan durian. nnti dh makan jgn lupa jemput nora.. lalalla =)

nadzli azlan said...

SUKA !! SBB KITA SAMA ! hehe , cuma adek still boleh bau plus duduk depan org makan durian + boleh tlg kupas lg !!



EH KUPAS KE ? HAHAHAHHA :)

Cahaya... said...

saya pown tak makan buah durian..pening cium bau dia..tapi gulai tempoyak mak saya masak, saya makan..haha..saya org perak gak..

kiera'sakura said...

cahaya :: kite geng... hihihi

Tabung Kiera'Sakura

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...